Sunday, 9 October 2016

Tips anak BIJAK dan amalan yang diperlukan...


Siapa yang tak nak anak yang genius. Tipulah kan. Kalau nak anak genius, ibu bapa kenalah rajin bagi rangsangan untuk membantu perkembangan otaknya ke tahap yang mak
siumum. Bagaimana tu?

Kebijaksanaan si manja boleh dipupuk sejak kecil lagi. Cubalah lakukan cara-cara berikut ini untuk mendidik anak yang bijak.

1.Belajar muzik
Belajar bermain alat muzik adalah salah satu cara yang berkesan untuk meningkatkan pembelajaran otak kanan dengan santai dan mudah. Menurut hasil kajian Universiti Toronto, Amerika Syarikat, pelajaran muzik dapat meningkatkan tahap kecerdasan dan prestasi si kecil di sekolah. Semakin lama anak anda belajar bermain muzik, semakin jelas hasilnya boleh dilihat. Oleh itu, dedahkan anak-anak dengan alat muzik atau lagu-lagu yang sesuai sejak kecil untuk kecerdasan otak.

2.Tingkatkan kesihatan
Beberapa kajian telah membuktikan bahawa tahap kesihatan anak yang tinggi dapat mempengaruhi pelajarannya di sekolah. Kanak-kanak yang sihat akan aktif di sekolah dan meningkatkan keyakinan diri, sentiasa bersemangat dan dapat memupuk sifat kepimpinan dalam diri anak-anak. Justeru, tingkatkan kesihatan anak dengan amalan gaya hidup yang sihat di samping memberikan makanan yang berkhasiat untuk si kecil.

3.Permainan video
Ramai yang beranggapan permainan video yang banyak didapati dalam gajet boleh memudaratkan si kecil. Namun, permainan video yang sesuai ada kebaikannya. Yang penting anda perlu bijak memilih permainan yang sesuai dengan usia anak. Asalkan ia boleh meningkatkan kreativiti, melatih cara berfikir dan menguji kebijaksanaan si kecil. Terdapat kajian mendapati anak kecil yang bermain permainan video lebih berkemampuan dalam menyelesaikan masalah dalam pelajaran di sekolah.
Jadi, tidak salah untuk memberikan anak-anak bermain dengan gajet selagi anda memantau penggunaannya dan sentiasa kemas kini aplikasi yang ada.

4.Elakkan makanan ringan
Seperti yang anda ketahui, makanan ringan tidak mempunyai khasiat, malah kebanyakannya boleh memudaratkan kesihatan bukan sahaja kepada kanak-kanak, malah kepada orang dewasa juga. Kandungan gula yang tinggi, garam berlebihan dengan pewarna dan pengawet boleh mengakibatkan banyak penyakit. Berikan anak-anak anda makanan semula jadi yang sihat dan segar. Amalkan snek sihat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Ia bukan sahaja dapat meningkatkan kesihatan malah membantu perkembangan otak untuk membesar dengan bijak dan sihat.

5.Memupuk rasa ingin tahu
Berikan perhatian terhadap minat anak, mengenalkan dan mengajarkan perkara-perkara baru adalah cara untuk mendidik si kecil anda di rumah mahupun di luar rumah. Contohnya ajak membeli-belah bersama supaya mereka tahu cara penggunaan wang dan lain-lain. Semua ini merupakan cara yang baik sekali gus boleh diguna pakai untuk memupuk rasa ingin tahu anak-anak tentang kehidupan orang dewasa.

6.Galakkan membaca
Dalam dunia moden dengan peningkatan teknologi secara meluas, ramai yang mengabaikan pentingnya membaca. Membaca merupakan cara meningkatkan tahap kecerdasan otak seseorang yang paling berkesan. Membacakan anak-anak anda buku cerita yang menarik atau cerita dogeng kegemaran mereka, ajak ke perpustakaan pada hujung minggu atau ke kedai buku untuk menambah koleksi bacaan antara cara terbaik untuk memupuk minat membaca si kecil.

7.Sarapan pagi
Pastikan si kecil mengambil sarapan pagi kerana seorang anak yang bersarapan akan memiliki ingatan yang lebih baik, dapat menumpukan perhatian di sekolah dan dapat belajar lebih cepat.
Tidak perlu sarapan yang berat setiap hari, cukup sekadar segelas susu bersama sandwic atau bijirin sarapan yang dapat mengenyangkan. Itu sudah mencukupi bagi memulakan hari dengan penuh bersemangat.

8.Permainan menguji minda
Permainan menguji minda seperti catur, teka silang kata, sudoku juga merangsang otak dan boleh diberikan kepada anak-anak anda. Permainan sebegitu dapat merangsang cara mereka berfikir secara bijaksana dan meningkatkan kemampuan menyelesaikan masalah.

9.Menghafal dan belajar perkataan baru
Ajarkan anak-anak anda dengan perkataan baru setiap hari yang sering diguna pakai dalam kehidupan seharian atau mintalah mereka menghafal kamus atau menghafal sifir. Hal tersebut dapat membantu meningkatkan kecerdasan otak anak-anak kecil anda.

10.Beriadah
Tutup televisyen dan ajaklah anak anda keluar untuk beriadah di taman atau bermain bola dan sebagainya. Galakkan mereka cara hidup yang sihat kerana badan yang sihat membuatkan otak si kecil anda cerdas.

www.i-sunnah.com/rohayah-elite
Minuman Sunnah 1 Amalan
Di Dalam Sunnah Ada Kejayaan

No comments:

Post a Comment